21. dec. 2012

Er Julemanden blevet Gud, og er Juleaften “Dommedag for Børn”?

Mine tanker om vores julefejring har “Santa Claus is Coming to Town” som naturlig underlægningsmusik. Jeg vil gerne gennemgå sangen som en slags eksemplificering og "bevisførelse" for mine betragtninger. Jeg har tænkt en del over julemanden. Hvordan han er en del af vores jul, og hvordan vi ser på ham. Det er som om, han er blevet et moderne forbrugssamfunds udgave af Gud.

Julemanden er lettere at forholde sig til: Man kan se ham, hvis man er heldig. Han beviser sin eksistens en gang om året i form af gaver under træet. Som med Gud ved vi ikke helt, hvor han bor, men vi ved da, at det er på Grønland. Han har også nogle fede superkræfter: Han kan nå at give alle børn gaver i løbet af én nat, og han har en slæde med rensdyr, der kan flyve. Ret sejt. Af Gud-agtige evner kan nævnes, at han er alvidende:
He sees you when you're sleeping, He knows when you're awake, He knows if you've been bad or good, So be good for goodness sake!”
Han ved, hvordan vi opfører os, han holder regnskab:
 He's making a list, And checking it twice, Gonna find out Who's naughty and nice
og hver gang det bliver juleaften, bliver vi belønnet eller straffet. På en forbrugerisk og konkret måde.Konsekvensen af årets opførsel ligger altså under træet og bliver åbenbaret, når gavebåndet løses. Hvilken liste stod jeg på?

Begge de ovenstående citater kan også bruges om Gud. Bedre om Gud end om julemanden, vil jeg mene. Gud er alvidende, og det er Gud, der skal dømme os - hvordan overtog julemanden denne opgave?

I Tjekkiet kommer der til jul en bisp med en engel og en djævel som følge. Englen velsigner de søde børn, og djævlen driller de uartige. Men oprindeligt blev de uartige børn puttet i djævelens sæk og sendt til helvede.
He's making a list, And checking it twice, Gonna find out Who's naughty and nice
kunne også lede op til 
Og hvis nogen ikke fandtes indskrevet i livets bog, blev han styrtet i ildsøen.” (Johannes Åbenbaring 20,15)
Julemanden er den "nye" version af Gud i vores forbrugssamfund, og juleaften kommer han til os som dommer med vores dom indpakket i glitterpapir og sløjfe om.


Santa Claus is coming to town!


Glædelig jul!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar