12. mar. 2014

Dokumentarfilm #3: Mads Brüggers Dokumentarfilm


Mads Brüggers dokumentarfilm er kontroversielle, provokerende og politisk ukorrekte ud over alle grænser. Og jeg er vild med det. I 2009 stod han bag Det Røde Kapel, der finder sted i Nordkorea, og i 2011 Ambassadøren, der hovedsageligt foregår i Den Centralafrikanske Republik.


Fra "Det Røde Kapel"
I Det Røde Kapel tager han til Nordkorea og udgiver sig for at være en kommunistisk teaterinstruktør med Simon Jul Jørgensen og Jacob Nossel (der begge er adopterede fra Korea) som teatertruppen "Det Røde Kapel". De giver sig ud for at ville fremme kulturudvekslingen mellem Nordkorea og Danmark, men formålet er selvfølgelig at undersøge det nordkoreanske samfund.


Fra "Ambassadøren"
I Ambassadøren bestikker Brügger sig til jobbet som Liberiansk konsul i Den Centralafrikanske Republik (CAR), og under dække af at ville starte en tændstikfabrik med pygmæarbejdere kaster han sig ud i (som mange andre fup-diplomater) at købe illegale diamanter. Dokumentaren afdækker voldsom korruption hele vejen op  til præsidenten og den organiserede udnyttelse af denne mulighed. Det er spændende og farligt. I Politiken læste jeg filmen omtalt som "tragikomisk" og det synes jeg er en god beskrivelse. Af begge film. For de er ikke sørgelige med sørgeligt ovenpå. I begge film møder han glade mennesker, og hans rolle er mere kompleks end som så. Seeren følger med i Brüggers overvejelser i løbet af forløbene, så det er tydeligt, at Brügger er journalist, og på intet tidspunkt bliver han "Borat-agtig."


Efter at have set filmene har jeg siddet forvirret tilbage. For Brügger udnytter mange mennesker på sin vej. Ved at bestikke sin vej frem i CAR støtter han lyssky typer, han udnytter pygmæerne (må man overhovedet sige det?), der tror, de vil få arbejde på en fabrik, der vil hjælpe deres samfund. Han snyder nordkoreanerne og udstiller dem. Jeg sidder tilbage og tænker på, om målet helliger midlet. Om Brügger i Det Røde Kapel har udnyttet Jul og Nossel. Om man i en "rigtig" dokumentarfilm kan filme ting, der ikke var sket, hvis ikke Brügger selv havde sat dem i gang.

Filmene får i hvert fald én til at tænke, og jeg vil anbefale alle at se dem.

Her kan du se Det Røde Kapel fra 2009


og Ambassadøren fra 2011.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar